SIGES

SIGES

1. Introducere

Aplicatia "SIGES" realizeaza gestiunea achizitiilor de animale intr-un abator si ofera posibilitatea generarii documentelor necesare : borderouri , note de receptie , rapoarte lunare etc.

2. Structura aplicatie

Aplicatia este usor de utilizat fiind structurata in 5 sectiuni cu ajutorul unui meniu situat in partea superioara a ecranului.

Exista 5 pagini (sectiuni) separate : Borderouri, Note de receptie, Furnizori, Procentaje, Rapoarte.

Figura 1

3. Borderouri

In figura 1 este afisata sectiunea de borderouri. Ea cuprinde lista ultimelor borderouri (maxim 50) adaugate in sistem. Pentru a gasi restul borderourilor sunt disponibile filtre ( numar borderou, crotalie, data )

Apasand butonul "Adauga Borderou" se poate genera un borderou nou in doi pasi.

Figura 2

Practic se adauga o lista de animale pentru care se calculeaza automat greutatea carcaselor pornind de la greutatea vie introdusa si rentabilitatile corespunzatoare categoriei animalului si caracteristicilor de sex si varsta.

Figura 3
Figura 4

La final se salveaza Borderoul si poate fi exportat pdf pentru tiparire la imprimanta

Figura 5

ATENTIE ! Pana la salvarea borderoului nu se salveaza nici o informatie intermediara (de exemplu animalele introduse ).

Se poate reveni oricand pentru modificarea datelor prin apasarea butonului de editare.

4. Note de receptie

Sectiune "Note de receptie" este impartite pe producatori individuali si pe firme. Mai existe filtre pentru zi si pentru tipul de produs.

Pentru producatori individuali se afiseaza lista de borderouri din ziua respectiva si o serie de informatii : numarul notei de receptie care contine borderourile, total capete , total valoare, capete F si M , carcase F si M

Figura 6

La finalul zilei poate fi tiparita nota de receptie pentru toate borderourile din ziua respectiva prin apasarea "Exporta PDF".

Pentru producatorii individuali se genereaza note de receptie doar pentru Bovine si Ovine.

ATENTIE ! O nota de receptie intr-o zi se genereaza automat si i se da numar in momentul in care se genereaza primul borderou din ziua respectiva.

ATENTIE ! Deoarece borderourile sunt editabile , nota de receptie se actualizeaza de fiecare data cand se fac modificari pe borderou ( se adauga sau se scot animale, se schimba greutati)

Daca in sectiunea de Note de receptie se alege optiunea "Firma" si se apasa cauta atunci se vor afisa notele create in ziua respectiva pe baza facturilor de la firme.

Figura 7

Exista optiunea de adaugare directa a unui NIR pentru firme pe baza facturii (Adauga Nota)

Se selecteaza categoria din care fac parte animalele. In functie de categorie se vor calcula carcasele ( vezi sectiunea de Procentaje ).

Trebuie introduse exact valorile pentru numar capete F si M , si greutati in viu F si M, iar carcasele se vor completa automat aplciand procentajele.
Pentru Ovine informatiile sunt diferite, selectandu-se in primul ecran si o calitate (categorie)

Figura 10
iar in ecranul al doilea se completeaza doar numarul de capete si greutatea in viu
Figura 11
Pentru firme se pot adauga si note pentru porcine:
Figura 12
In ecranul al doilea se vor obtine greutatile pe toate produsele de procesare: cap, carcasa, osanza, picioare:
Figura 13
Dupa salvare notele se pot edita.

5. Furnizori

Pentru a gasi clientii mai usor si a edita datele pentru ei (de exemplu daca este gresit numele firmei sau CNP-ul producatorului individual) este disponila sectiunea Furnizori, impartita de asemeni in Firme si Producatori individuali.

Figura 14

6. Procentaje

In momentul in care se introduc greutatile in viu, aplicatia calculeaza automat carcasele pe baza unor procentaje specifice categoriei animalului.

Figura 15

De exemplu se poate crea o categorie generica care sa includa bovinele cu un randament de 48% ( pentru Msi F , Adult si Tineret

Figura 16

Unele categorii , care nu mai sunt folosite, se pot dezactiva.
Categoria si procentajele introduse se trateaza ca un intreg ( daca dorim sa dezactivam un procentaj se vor dezactiva toate procentajele aferente categoriei din care face parte)
Pentru a dezactiva o categorie trebuie sa selectam optiunea Sterge pe oricare din procentajele ei care apar in lista.

Figura 17

Dupa dezactivare categoria respectiva nu va mai putea fi aplicata pentru animalele achizitionate.
Daca dorim sa afisam in lista de procentaje si cele pentru categoriile dezactivate folosim optiunea "Include procentaje inactive" si apasam Cauta
Procentajele inactive vor fi marcate in lista

Figura 18
Apasand editare vom putea sa reactivam intreaga categorie aferenta.
Figura 19

7. Rapoarte

Sectiunea de rapoarte contine doua rapoarte: raportul de crotalii pe o perioada data si raportul lunar pentru note de receptie.

Figura 20

Pentru raportul de crotalii se selecteaza perioada si tipul de produs ( Bovine sau Ovine )

Figura 21

Raportul se va genera in format Excel si va contine lista de crotalii, data primirii , borderoul din care face parte si numele producatorului

Figura 22

Raportul lunar pe NIR-uri (note de receptie) va contine statistica tuturor notelor de receptie emise intr-o anumita luna:

Figura 23

In raport sunt detaliate informatiile referitoare al numarul de capete, greutati viu si carcase

Fig. 24

Figura 24

inclusiv totaluri:

Figura 25